Van politiek naar wetenschap… en misschien weer terug

16 november 2020

Amsterdam Oost: het stadsdeel waar ik vier jaar geleden kwam wonen, en waar ik, na afscheid te hebben genomen van Stadsdeel Zuid, met open armen ontvangen werd door de ‘Oostelijke tak’ van de PvdA. Op de ALV, waar ik voor het eerst met de afdeling kennis maakte, viel het gelijk al op hoe actief Stadsdeel Oost is. Een goed bezochte avond met veel bevlogen leden, verhitte discussies en interessante sprekers, en het toen huidige bestuur waar ik samen met mijn vriendin warm welkom werd geheten in het mooie Amsterdam Oost. Dat warme welkom heeft er zeker voor gezorgd dat ik me de afgelopen vier jaar lang met veel liefde voor de Partij van de Arbeid in Oost heb ingezet. Waarvan ruim anderhalf jaar als voorzitter.

 

Na bijna zes jaar aaneengesloten in PvdA-besturen te hebben gezeten (zowel in Amsterdam Zuid als in Amsterdam Oost) is het voor mij tijd voor iets anders. Ik ga de Amsterdamse politiek even van een afstandje bekijken en volgen, en ga mij de komende tijd meer focussen op de wetenschap. De komende jaren wil ik meer tijd besteden aan mijn promotie-onderzoek voor de Radboud Universiteit en daarnaast mijn werk voor de KNAW. Dit betekent overigens niet dat ik helemaal weg ben hoor. Met campagnes, ALV’s en borrels zal ik, weliswaar als ‘gewoon lid’, zeker aanwezig zijn.

 

Ik laat het bestuur ook met een gerust hart achter. Oost-veteranen als Eduard, Willem, Alba en Soleil zorgen voor continuïteit en ervaring binnen het bestuur. Gesteund door Sebastiaan op het gebied van campagne en Emre op het gebied van sociale media en de website, vertrouw ik erop dat Oost straks rood kleurt, zowel fysiek als online. En alhoewel ik Bluma en Jan niet als medebestuursleden ga meemaken, heb ik veel vertrouwen in ze en ben ik benieuwd naar hun bijdrage binnen het bestuur.

 

De afgelopen vier jaar heb ik de partij en het stadsdeel steeds beter leren kennen door middel van het opzetten van acties, canvassen, posters plakken en het bezoeken van organisaties in de buurt. Ik heb geleerd over de problemen die spelen in de verschillende buurten die ons stadsdeel rijk is. Het hoogtepunt voor mij in al die jaren was misschien wel de campagne van 2018, voor de stadsdeelcommissies. Het ‘wij-gevoel’ dat toen leefde, de acties die wij organiseerden (ik noem falafel uitdelen in de Indische buurt, koffie schenken met Job Cohen in Betondorp, met een rode bakfiets door het stadsdeel scheuren); het enthousiasme waarmee wij de straten op gingen zal ik nooit vergeten.

 

Ik ga het absoluut missen. Bijna zes jaar lang was de partij intensief onderdeel van mijn leven. Nu wordt het tijd voor iets anders. De komende jaren geen bestuursvergaderingen, voorzittersoverleggen of fractievergaderingen maar lezingen, met de neus in de boeken en schrijven. En daarna? Daarna verwacht ik dat het het weer zal gaan kriebelen, en zal de partij weer in beeld komen. Jullie zijn nog niet van mij af!