Door op 2 maart 2015

Van de voorzitter

Natuurlijk weet ik al op welke partij ik 18 maart ga stemmen. Maar toch, het is Provinciale Staten en die volg ik ook niet elke dag dus leek het mij verstandig om de Stemwijzer in te vullen. Dat is ook een makkelijke manier om er achter te komen welke zaken in Noord-Holland spelen. Windmolens in zee, de verbindingsweg A8-A9, steun voor bibliotheken in kleine gemeenten, wonen bij Schiphol, recreatie in natuurgebieden, aparte fietspaden voor snelle fietsen, het zijn allemaal onderwerpen waarover ik ineens een mening moest hebben. Bij dit soort invuloefeningen is het altijd weer de vraag of je eigen standpunten het meest overeenkomen met die van je eigen partij. Nee dus. De twee partijen die het beste bij mij passen zijn de Piratenpartij en Hart voor Holland, vindt de Stemwijzer. Mijn eigen partij is een goede middenmoter en  – gelukkig – eindigt de PVV onderaan.

Dus toch maar een andere partij stemmen? Ik denk het niet. Dat mijn partij als middenmoter eindigt vind ik helemaal niet zo’n verrassing. Alsof ik het altijd helemaal met de standpunten of het beleid van de PvdA eens ben. Dat hoeft ook niet. Als er maar voldoende goede resultaten tegenover staan. En die resultaten zijn er volop. Met de peilingen van nu en de verkiezingen in aantocht is het ook goed deze resultaten kennen.

Maar toch, de opgewektheid waarmee de boodschap wordt verkondigd komt op mij soms wat krampachtig over. Zo worden bijvoorbeeld de net in gang gezette veranderingen in de zorg op de PvdA-site in louter rooskleurige bewoordingen aangeprezen. Maar wie zijn oor te luisteren legt in de wijk, bij de mensen die al die veranderingen moeten uitvoeren, hoort toch een genuanceerder verhaal. Waren wij niet de partij van het eerlijke verhaal?

In ieder geval zijn we de partij met drie rebelse senatoren die eind vorig jaar op de valreep de invoering van de nieuwe Zorgverzekeringswet hebben weten tegen te houden. Over het hoe en waarom van hun stemgedrag is al heel veel geschreven dus dat ga ik niet nog eens over doen en ook niet of het goed of slecht van de rebellen was. Maar dat ze met z’n drieen in staat zijn geweest om de wet tegen te houden is wat mij betreft (sorry Provinciale Staten!) vooral waar het op 18 maart om gaat: de macht in de Eerste Kamer.

Dat had vraag 30 van de Stemwijzer moeten zijn. Vindt u alle voorgaande 29 inhoudelijke vragen over het provinciale beleid minder belangrijk dan de betekenis van de verkiezingen voor de samenstelling van de Eerste Kamer?

Bij deze vraag had ik dan op het knopje “eens” gedrukt. En daarom stem ik dus op mijn partij. U toch ook?