Cynthia Lionahr Vernie staat even zelf op de rode stip
‘De rode stip van Cynthia’ is 1 van de vele manieren voor mij om in contact te staan met de buurt. Het geeft mij de mogelijkheid om laagdrempelig in gesprek te gaan met de bewoners uit de buurt; ik maak oprecht de tijd om naar hen te luisteren en hoor op die manier wat er bij de bewoners speelt. Het komt soms ook voor dat ik niemand spreek, maar dat ik simpelweg rondkijk en aanschouw wat er gaande is. Als stadsdeelcommissielid is het belangrijk om hiervan op de hoogte te zijn, je bent immers de ogen en oren van je buurt. Met de Rode stip van Cynthia komt dit letterlijk tot uitvoering.
De Watergraafsmeer kenmerkt zich door de verscheidenheid aan karakters in één gebied; uiteenlopend van buurten met ieder hun eigen infrastructuur, wel of geen basisvoorzieningen, woon-werkgebieden, woningen voor statushouders en studentencampussen, groeigebieden voor de grote nieuwbouwprojecten, woonboten, hotels en kantoorgebieden, sportgebieden en groen. Kortom, de Watergraafsmeer heeft bijna alles.
Voor het oog ziet Watergraafsmeer er gebalanceerd en mooi uit, maar er spelen wel degelijk zaken die aandacht en zorg nodig hebben.
In de ene wijk/buurt constateer ik verwaarlozing van voortuinen en woningen of huis- en grofvuil problematiek, in de ander juist problemen als sociale controle waar men begluurd wordt vanachter gordijnen of waar extreem veel sociale huurwoningen zijn met camera’s. Tevens zijn er buurten met een eenzijdige bewonerssamenstelling of een snelle wisseling daarvan; de ene buurt is rijk aan ouderen en de ander aan kinderen. En dan zijn er nog de behoeftes van bewoners als een ontmoetingsplek, een oplossing voor de woningnood en een tempering op de toenemende verkeersdrukte die in sommige buurten niet oplosbaar lijken.
De uitspraak ‘de problemen in de Watergraafsmeer vallen allemaal wel mee, in vergelijking tot andere gebieden in Oost’, die ik mijns inziens te vaak hoor, verbaast mij dan ook. Er zijn wel degelijk problemen en zorgen in de Watergraafsmeer, en velen daarvan blijven onbesproken, onzichtbaar, ongrijpbaar of onderschat. Het ‘oooo echt waar?!’ effect noem ik het maar. Waarom niet vooraf investeren in het inzetten van maatregelen in plaats van wachten tot problemen in omvang toenemen?
Er zijn vraagstukken die niet direct oplosbaar zijn, maar sommigen kunnen makkelijk verholpen worden door goed naar de bewoners te luisteren. Vaak helpt het om net die schakel te zijn, door dingen te signaleren en voor te leggen aan de juiste persoon of instantie, waardoor de bewoner geholpen wordt.
Wil je meer weten over wat de andere PvdA commissieleden en ik zoal doen, bekijk dan mijn facebook, de facebookpagina van de PvdA Oost of de website.