Waterschap en PvdA

13 maart 2019

Inleiding

Noord Holland is omringd door buitenwater – Noordzee, Waddenzee, IJsselmeer en Markermeer – en ligt ook nog eens voor 90 % onder zeeniveau. Goed waterbeheer staat dus voorop. Daarover geen enkele discussie. Naast waterveiligheid, staat een waterschap ook aan de lat voor schoon en voldoende water.

Tot hier is het overzichtelijk. Interessanter wordt het door een aantal actuele ontwikkelingen die om duidelijke antwoorden van de waterschapsbestuurder vragen. Linksom of rechtsom. Onze antwoorden zijn altijd – in lijn met de sociaal democratie – sociaal en duurzaam. De waterrijke leefomgeving is van iedereen: nu en ook straks.

Klimaatverandering

Het klimaat lijkt te veranderen. De zeespiegel stijgt en de piekneerslag en periodes van droogte nemen toe. In een leefomgeving die in toenemende mate aan het verstenen is door infrastructuur en woningbouw, moeten waterschappen stevig gaan samenwerken met gemeenten. De vrijblijvendheid is afgelopen. Steden willen we vergroenen en verblauwen. Meer ruimte voor natuur en water om te kunnen bufferen in tijden van overvloed en te kunnen leveren in droge periodes. Dat geldt overigens ook voor het landelijk gebied. Onze dijken versterken we niet met steen maar – als dat kan – met zandige oplossingen die goed te combineren zijn met natuurontwikkeling.

Energietransitie

We gaan het energiegebruik verduurzamen. Waterschappen zijn energievreters. In Noord Holland gebruikt HHNK na Tata Steel en Schiphol de meeste energie. In de rioolwaterzuiveringen wordt het slib – restproduct na zuivering – gedroogd in een gasverslindende slibdroger. Het is een grote opgave om de energietransitie door te voeren. Wij vinden dat we naast innovaties in zuiveringen, zonnepanelen en windmolens (niet op dijken) ook flink kunnen inzetten op energie uit (afval) water.

Bodemdaling

Onze veenbodem daalt. Agrariërs willen een laag peil. Als er lucht bij veen komt, verbrandt het en wordt CO2 uitgestoten. Deze oxidatie zorgt er ook voor dat veen inklinkt. Dat willen wij allebei niet. Geen CO2 uitstoot en geen bodemdaling. Natuur, natte teelt of natuurinclusieve landbouw vinden wij hier op termijn de enige oplossing.

Belastingstelsel

Het belastingstelsel wordt aangepast. Landelijk is er een discussie over een transparanter en eerlijker systeem. Maar wat is eerlijk? Draagt de sterkste schouder of de grootste belanghebbende? Gaan we naar profijt betalen of naar vermogen? De Unie van Waterschappen heeft haar eerste voorstel teruggenomen vanwege breed geuite kritieken op de complexiteit en de ongewenste grote bestuurlijke vrijheid in het voorgestelde stelsel. Wij vinden het eerlijk als belastingen naar de mate van vervuiling en naar draagkracht wordt betaald. In ieder geval staat voor ons vast dat we een ruimhartig kwijtscheldingsbeleid willen blijven hanteren.

Afname biodiversiteit

Het aantal verschillende soorten van leven is wereldwijd aan het afnemen. Door het beheer en onderhoud (maaien, baggeren) natuurinclusief uit te voeren en onze projecten (bijvoorbeeld een dijkversterking) altijd met natuur te koppelen gaan we een bijdrage leveren aan herstel van de biodiversiteit.

Tot slot

Dan zijn er nog vragen als: in welke mate beslissen onze inwoners mee? Hoe sociaal zijn we als werkgever en wat doen we daarvoor? Stellen we een deel van ons budget beschikbaar voor internationale samenwerking? U weet vast ons antwoord 🙂

 

Marjan Leijen

#1 PvdA HHNK