Uitkomsten Buurtbivak IJburg: vijf moties voor een nóg beter IJburg

18 december 2024

We kijken met een goed gevoel terug op de Buurtbivak IJburg. Het was een waardevolle periode waarin we bevlogen IJburgers ontmoetten die zich op allerlei manieren voor hun buurt inzetten. We hebben belangrijke organisaties beter leren kennen en meer inzicht gekregen in wat er leeft.

Voorafgaand aan de Buurtbivak hebben we flyers verspreid en een buurt-enquête gehouden, die door 235 bewoners werd ingevuld. Deze waardevolle input, samen met gesprekken met bewoners en lokale partners zoals de politie, jongerenwerkers, stichting Carabic, SET en SK Coaching, heeft geleid tot concrete adviezen en moties.

Op 19 november hebben we deze adviezen meningsvormend besproken en op 3 december zijn de moties besluitvormend behandeld. Uiteindelijk zijn vijf moties in stemming gebracht, die allemaal zijn aangenomen. Er gaat veel goed op IJburg: bewoners waarderen de rust, de gemengdheid en het ‘dorpse karakter met stadse mensen’. Onze moties richten zich vooral op de kansen die er nog liggen voor verdere verbetering van de buurt.

Aangenomen moties:

Motie: Verzoek tot continuering locatie Pampuslaan
De motie vraagt het dagelijks bestuur om de locatie aan de Pampuslaan op middellange en lange termijn te behouden. De tijdelijke voorziening heeft bijgedragen aan de afname van problemen in de buurt en biedt jongeren een belangrijke plek waar jongeren worden begeleid en waar ze hun talenten kunnen ontplooien. Het dagelijks bestuur wordt nu gevraagd om de locatie in de Bestuursopdracht op te nemen en te onderzoeken hoe deze verder kan worden doorontwikkeld. Motie Pampuslaan.

Motie: Onderzoek naar verbetering van de sociale cohesie op IJburg
Met deze aangenomen motie wordt het dagelijks bestuur gevraagd om, samen met maatschappelijke organisaties op IJburg, te onderzoeken hoe de sociale cohesie op het eiland verbeterd kan worden. Uit gesprekken en enquêtes blijkt een sterke tweedeling tussen sociaaleconomische groepen en culturele achtergronden. Ook geven jongeren aan zich soms verdacht gemaakt te voelen. Het dagelijks bestuur wordt verzocht om de resultaten van dit onderzoek terug te koppelen aan de stadsdeelcommissie. Motie Sociale cohesie.

Motie: Voedselbank op IJburg
Deze motie roept het dagelijks bestuur op om bij de Voedselbank te pleiten voor een pilot met een uitgiftepunt op IJburg. Er is op IJburg sprake van verborgen armoede, en de dichtstbijzijnde voedselbank in de Indische Buurt is moeilijk bereikbaar voor veel bewoners. Als het niet lukt om een uitgiftepunt te realiseren, wordt het dagelijks bestuur verzocht om, samen met lokale partners, alternatieve initiatieven voor voedselverstrekking te ontwikkelen. Motie Voedselbank IJburg.

Motie: Kleinschalige vergroening IJburg
In deze aangenomen motie stellen wij voor om kleinschalige vergroening op IJburg verder te onderzoeken. Inwoners hebben aangegeven behoefte te hebben aan meer groen in hun buurt, en er zijn al diverse initiatieven, maar de voortgang is beperkt. Wij stellen voor kleinschalige methoden, zoals minituintjes, in te zetten om deze vergroening op een kostenefficiënte manier te realiseren. Het dagelijks bestuur wordt verzocht om de mogelijkheden in kaart te brengen en de stadsdeelcommissie in het eerste kwartaal van 2025 te informeren, met als doel een proefproject op IJburg in 2025. Kleinschalige vergroening op IJburg.

Motie: Kleinschalig openbaar vervoer op IJburg
Deze motie verzoekt het dagelijks bestuur om maatschappelijke organisaties in Oost te informeren over de subsidieregeling voor kleinschalig openbaar vervoer en om inwoners van IJburg aan te moedigen hiervan gebruik te maken, vooral voor aanvullend (openbaar) vrijwilligersvervoer. Gezien de verwachte toename van het aantal bewoners en de beperkte vervoersinfrastructuur op IJburg, is het belangrijk om het openbaar vervoer in de wijk beter te ondersteunen. Motie Kleinschalig Openbaar Vervoer.