30 maart 2016

Stem op 6 april vóór het samenwerkingsverdrag tussen de Europese Unie en Oekraïne

Door: Rob Horseling

Op 6 april stemt Nederland in een referendum over het samenwerkingsverdrag van de Europese Unie met Oekraïne. De Oekraïense bevolking heeft democratisch in ruime meerderheid voor dit samenwerkingsverdrag gekozen. Nu ja-stemmen betekent meehelpen aan de opbouw van democratie in Oekraïne, bestrijding van de corruptie, verbeteren van de samenwerking en het vereenvoudigen van de handel tussen de Europese Unie en Oekraïne. Dat is zowel in het belang van de Europese Unie als de bevolking van Oekraïne. Het samenwerkingsverdrag zal de Oekraïense bedrijven dwingen om aan de Europese normen voor bijvoorbeeld milieu en dierenwelzijn te voldoen. Tenslotte kunnen wij straks als ”goede buren” beter meehelpen om Oekraïne in een stabielere positie te brengen en te houden. Nee-stemmen negeert de wensen van de Oekraïense bevolking en speelt Poetin in de kaart. Het zal worden gezien als het alsnog instemmen met de illegale annexatie van de Krim door Rusland en de strijd van de separatisten voor afscheiding van Oost-Oekraïne. De Oekraïners snakken naar een verbetering van de democratie en stabiliteit in hun land en met een verwerping van het samenwerkingsverdrag zijn die kansen voorlopig weer verkeken.

Er bestaan heel veel fabeltjes rond dit referendum. Er is straks geen sprake van visumvrij reizen naar de EU, een visum blijft verplicht en er komt een kort verblijfregeling voor 90 dagen, er komt dus geen vrij verkeer van werknemers. Er zou Nederlands belastinggeld naar de Oekraïne gaan, er gaat géén Nederlands belastinggeld naar Oekraïne. Dit referendum zou gaan over toetreding tot de EU, het gaat beslist niet over een Europees lidmaatschap van Oekraïne. Alles overziende en afgewogen is er voor de PvdA maar één conclusie mogelijk: Stem Ja voor het samenwerkingsverdrag tussen Europese Unie en Oekraïne. Dat komt de bevolking van de Oekraïne , de Europese Unie en Nederland ten goede.

Wil je meer weten over de argumenten voor en tegen van het samenwerkingsverdrag, kijk dan op onze website: www.amsterdam.pvda.nl/agenda/40725