Internationale vrouwendag

8 maart 2021

We hebben veel bereikt maar we zij er nog niet!

Emancipatie, Eurythmics, Feminisme, Spier, VermogenIk heb gestudeerd, ik heb een baan, een rijbewijs, ik heb een eigen bankrekening, ik mag stemmen, ik mag mij verkiesbaar stellen, ik heb alleen seks wanneer ik dat prettig vind en ik mag zelf beslissen over mijn eigen lichaam en geest.

Al deze zaken vind ik normaal, en zijn ook normaal, maar ze zijn er niet vanzelf gekomen en ook nog niet voor iedereen beschikbaar. Absurd kortgeleden waren deze zaken überhaupt niet mogelijk voor vrouwen. Er zijn nog steeds veel plekken in de wereld waar dat niet normaal is en we zijn er ook nog niet, ook niet in Nederland.

Vandaag is het internationale vrouwendag, het is de dag die in het teken staat van de strijd voor vrouwenemancipatie. Het is de dag waarop ik stil sta bij alle verworven rechten die ik normaliter als vanzelfsprekend ervaar. Het is de dag  waarop ik stil sta bij de strijd die gevoerd is om deze rechten te verkrijgen. Het is de dag waarop ik stil sta bij de strijd die hier en de rest van de wereld nog gevoerd moet worden.

Maar als je ziet wat we de afgelopen eeuw bereikt hebben dan put ik daar hoop uit. Ik geloof dat de bestaande ongelijkheid steeds verder zal afnemen. De ongelijkheid wordt alleen niet kleiner wanneer wij vrouwen het accepteren om genoegen te nemen met minder.

Op deze dag denk ik aan alle heldinnen van vrouwenbeweging en realiseer ik me dat we alleen verder komen wanneer ongelijkheid, in welke vorm dan ook, niet accepteren.

 Ik roep jullie op hetzelfde te doen! Deel op social media waar jij op internationale vrouwendag aan denk.

Mocht je geïnteresseerd zijn in het de PvdA en het feminisme bekijk dan ook eens de website van de rooie vrouwen.

https://rooievrouwen.pvda.nl/

Voorzitter PvdA Amsterdam Oost

Soleil Filarski