Door op 16 november 2015

Column: Terroristen zullen geen invloed krijgen op ons leven

Wij vroegen PvdA-lid Matin Abbasi om een column te schrijven voor de Roost. Door de aanslagen in Parijs werd dit een andere column dan gepland.

Auteur: Matin Abbasi.  

Een paar weken geleden heb ik bij het bestuur van PvdA Amsterdam Oost aangegeven dat ik graag actief wil worden voor de partij in Amsterdam Oost. Politiek, de samenleving en een bijdrage leveren aan de samenleving vind ik zeer belangrijk en het lijkt mij zeer goed om samen met de PvdA de sociaal-democratische gedachtegoed binnen Amsterdam te blijven gebruiken om de stad verder te brengen.

Een van de eerste dingen die ik graag wilde doen was een stuk schrijven voor Roost. Ik had me voorgenomen om een leuk en vrolijk stuk te schrijven. Ik wilde aangeven dat ik heel veel zin heb om actiever te worden voor de partij en verschillende functies te beoefenen. Echter veranderde dat toen ik vrijdagavond 13 november het NOS Journaal aanzette: terroristische aanslagen in Parijs, zeker 127 doden! Ik kon mijn ogen en oren niet geloven. Hoe kan dit na Charlie Hebdo nog een keer gebeuren? En ik blijf me afvragen, waarom doen mensen elkaar dit aan? Als ik hoor en lees dat de daders waarschijnlijk niet ouder dan 25 jaar waren word ik nog bozer en verdrietiger. De vraag waarom blijft steeds terugkomen. 127 mensen overleden!

Dat de daders opgepakt en berecht moeten worden ligt voor de hand. Wat ook belangrijk is, is dat wij ons niet uit de weg moeten laten slaan door deze terroristen. Wat zij willen is dat wij bang worden, dat wij onze dagelijkse werkzaamheden niet meer kunnen en willen uitvoeren. Amsterdam staat solidair achter Parijs. Terroristen die geen respect hebben voor andermans leven zullen geen invloed krijgen op ons leven.

En andere huiveringwekkende vraag is: kan dit ons ook overkomen? Dat is een vraag die je eigenlijk niet wilt stellen. Maar niets is uit te sluiten. Nederland en Amsterdam moeten altijd voorbereid zijn op een dergelijk afschuwelijke daad. Maar bang worden en ons uit de weg laten slaan doen we niet. Dat is precies wat deze terroristen willen. Angst inboezemen en zich zo belangrijker maken dan ze zijn. Nederland en Frankrijk moeten voort blijven gaan met hun strijd tegen terrorisme. De aanslagen in Parijs bewijzen dat de strijd nog niet is gestreden en wij zullen de Fransen blijven steunen in hun verdriet en strijd.

Door de actualiteit bevat mijn eerste column voor de Roost dus helaas niet een positieve boodschap. Ik had gehoopt dat ik over een leuker onderwerp kon schrijven. Dat zal de volgende keer zeer waarschijnlijk wel het geval zijn.