Onze Mokumse buurtbiebs gered!

18 december 2020

Voorlopig komt er geen nieuwe en peperdure bibliotheek, de OBA Next, op de Zuidas en zijn de Amsterdamse buurtbibliotheken gered. De bezuinigingen op het budget zijn in elk geval voor de komende twee jaar van de baan.

De afgelopen weken hebben we flink actie gevoerd om onze buurtbibliotheek aan de Linnaeusstraat open te houden. Ook werkten we samen met de mensen van de bibliotheken in Spaarndammerbuurt in West en de Van der Pekbuurt in Noord. We spraken met pers en politiek. We stuurden brieven naar de wethouder en de gemeenteraad en haalden alleen al voor onze eigen buurtbieb meer dan 2200 handtekeningen op, die we maandag 14 december overhandigden aan wethouder Meliani van Kunst & Cultuur. In de loop van de dag lag er een akkoord: de bezuiniging op de bibliotheken gaat voorlopig niet door! Maar we blijven het in de gaten houden, zodat ze niet in de toekomst nog een poging tot sluiting doen.

In onze petitie gaven we aan hoe belangrijk het is voor jong en oud om te kunnen lezen en daarmee te leren, recreëren en ontspannen. Worden voorgelezen en zelfstandig lezen, zijn enorm belangrijk voor taalontwikkeling en het vergroten van de woordenschat. Met grotere taalvaardigheden kun je beter sociaal mee doen en maak je meer kans op goede leerprestaties en later meer kansen op de arbeidsmarkt. Lezen kan ook verbinden en het empathisch en creatief vermogen vergroten.

Als theaterman en rasverteller ben ik een verzamelaar van verhalen. Als kind hield ik niet van lezen, maar vond het wel heerlijk om te luisteren naar spannende en avontuurlijke verhalen en te worden voorgelezen en was helemaal gek van prentenboeken en stripverhalen. Nog steeds ben ik dol op mooie plaatjesboeken. Mijn boekenkast staat er vol mee, maar inmiddels ook met jeugdliteratuur en ‘grote mensen boeken’. Pas tijdens mijn studie, zo ongeveer rond mijn twintigste, ben ik plezier gaan krijgen in zelf lezen en ben ik ook gaan voorlezen. Verhalen vertellen deed ik al van jongs af aan en ben ik blijven doen, als docent drama en leraar Nederlands, als poppenspeler, vader van een prachtige dochter en nu als opa van een altijd vrolijke kleindochter.

Als voorlezer bij de VoorleesExpress lees ik momenteel met groot enthousiasme wekelijks voor in een expatgezin. Hiervoor haal ik elke week wel tien nieuwe prentenboeken bij mijn bibliotheek in de Linnaeusstraat. Wat een feest en wat een vakbekwame, lieve en behulpzame medewerkers. Op een gegeven moment samen met mijn voorleeskindje en haar moeder naar mijn gezellige buurtbieb gegaan. Voor dit kind was het alsof zij in het paradijs terecht was gekomen. Het kostte veel overredingskracht om haar weer weg te krijgen uit dit kleurrijke dromenland en naar huis te gaan.

Door krankzinnige bezuinigingen dreigden er vier Amsterdamse buurtbibliotheken, onder andere dus mijn bibliotheek aan de Linnaeusstraat in Amsterdam Oost, te moeten verdwijnen. Bibliotheken zijn essentieel voor de buurt. Er worden voorleesmiddagen georganiseerd, er zijn taallessen, schoolbezoeken en activiteiten voor ouderen. Ze zijn enorm belangrijk voor het creëren van gelijke kansen voor kinderen, omdat heel veel gezinnen niet zomaar boeken kunnen kopen.

Juist kosteloze en in elk geval voor iedereen betaalbare, laagdrempelige en vriendelijke faciliteiten in onze buurten moeten we behouden. Ik ben blij met de inzet en uitgesproken steun van onze partijgenoten in de Gemeenteraad. De PvdA moet zich blijvend sterk maken voor een goede spreiding van de bibliotheken over onze Amsterdamse buurten en er ook voor zorgdragen dat op langere termijn het voortbestaan van onze buurtbiebs is verzekerd en de inhoud en kwaliteit permanent worden verbeterd!

Met name bedank ik buurt- en partijgenoot Arjen Berkvens die met mij de petitie is gestart en met wie ik mij, schouder aan schouder, heb mogen inzetten voor het behoud van onze buurtbieb. Zonder Arjen was dit niet gelukt. Tot slot wil ik natuurlijk ook al die vele Amsterdammers, die ons krachtig hebben gesteund in onze strijd, hartelijk danken. Dit is echte buurtpower. Samen hebben we het voor elkaar gekregen. Lang leve de buurtbieb!

 

Wim Kerkhove (Verhalenman van Oost en oud Poppenspeler van de Dam)